Translate

17/05/2021

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

 Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Διακοφτό στις 12 Ιουλίου του 1912.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Μεγάλωσε στο Διακοφτό και τελείωσε το Γυμνάσιο στο Αίγιο. Στη συνέχεια σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από την οικογένειά του που πίστευε πως σπούδαζε ιεροδιδάσκαλος! 

Η πρώτη του παρουσία στο θεατρικό σανίδι ήταν το 1938 με τον "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1947 στο έργο "Τα παιδιά της Αθήνας" του Τάκη Μπακόπουλου. Ακολούθησαν άλλες 133 ταινίες, τις περισσότερες με δεύτερους ρόλους αλλά με το πηγαίο ταλέντο του πάντα κατάφερνε να κλέβει την παράσταση. Οι ταινίες που ξεχώρισαν ήταν "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" (1959), "Χτυποκάρδια στο θρανίο" (1963), "Η βίλλα των οργίων" (1964), "Μία τρελή τρελή οικογένεια" (1965),  "Υπάρχει και φιλότιμο" (1965), "Κάτι κουρασμένα παλικάρια" (1967), "Για ποιον χτυπά η κουδούνα" (1968), "Ένας ιππότης για τη Βασούλα" (1968), "Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά" (1970), "Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται" (1977). Επίσης, με μεγάλη επιτυχία ενσάρκωσε το ρόλο του Μπαρμπαγιώργη στην τηλεοπτική σειρά το "Λούνα παρκ" το 1974. Το 1968 βραβεύτηκε  από την Ένωση Κριτικών για την ερμηνεία του στην ταινία "Το κανόνι και το Αηδόνι".

Τελευταία ταινία που συμμετείχε ο  Δ. Παπαγιαννόπουλο, ήταν το "Ταξίδι στα Κύθηρα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1984. 

Το πατρικό σπίτι του μεγάλου ηθοποιού

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός αλλά και ένας υπέροχος άνθρωπος. Βοηθούσε τους συνανθρώπους του αλλά και τους συναδέλφους του δίχως ποτέ κάτι τέτοιο να επιτρέπει να γίνει γνωστό. Αν και λάτρης του ωραίου φύλλου, δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Στο Διακοφτό που λάτρεψε όσο τίποτε άλλο, έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο του χωριού η προτομή του, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού και πολύ κοντά στην πατρική οικία που μεγάλωσε. Επίσης, ο δρόμος που περνά μπροστά από το πατρικό του φέρει το όνομά του.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος πέθανε μόνος στο σπίτι του στην Αθήνα στις 14 Απριλίου του 1984.


Στο κοιμητήριο του Διακοφτού


Δεν υπάρχουν σχόλια: