Translate

29/05/2021

Το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο- Πολιτιστικό κέντρο Αιγίου

Η πρώτη προσπάθεια ανέγερσης Δημοτικού Νοσοκομείου στο Αίγιο χρονολογείται από το 1892, με τη διαθήκη του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, γιου του Παναγιώτη Δεσποτόπουλου, συνέδρου στη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας το 1821. Στη διαθήκη αυτή ο Α. Δεσποτόπουλος αφήνει 1.500 δραχμές για τη σύσταση Νοσοκομείου στη πόλη μας. Η ανέγερση φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1902 όπως γράφει η τοπική εφημερίδα του Αιγίου ‘ ΕΡΓΑΤΗΣ ΄ στο φύλλο 30 της 15ης Σεπτεμβρίου του 1902.


Ο τότε δήμαρχος Σπύρος Παναγιωτόπουλος δημιούργησε τον κήπο του νοσοκομείου, τη σιδεροκαγκελωτή περίφραξη, το θυρωρείο επί της οδού Νικ. Πλαστήρα, τα μεγάλα δένδρα ανάμεσα στα οποία προϋπήρχε ο πανύψηλος φοίνικας, ο γνωστός ΄Κουρμάς΄ που έδωσε το όνομά του στη γύρω περιοχή.


Όπως σε όλα τα δημόσια οικοδομήματα της εποχής τα οποία ακολουθούν το νεοκλασικό ρυθμό σε απλουστευμένη μορφή, έτσι και στο κτήριο αυτό τα πιο ενδιαφέροντα πλαστικά του στοιχεία επικεντρώνονται στην πρόσοψή του. Η σκάλα σε συνδυασμό με την κύρια είσοδό του, συνθέτουν σύμπλεγμα μαρμάρινων και γύψινων διακοσμήσεων. Αξιοσημείωτα είναι τα μαρμάρινα θωράκια στο πλατύσκαλο της εισόδου, όπως και οι γύψινοι κάθετοι γεισίποδες κάτω από το οριζόντιο κορνίζωμα της κύριας πύλης.


Τη δεκαετία του ΄80 οι υπηρεσίες του νοσοκομείου μεταφέρθηκαν σε άλλα κτήρια στο κέντρο της πόλης. Το 1991 πυρκαγιά κατέστρεψε τη σκεπή και τους εσωτερικούς χώρους του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του Παλαιού Νοσοκομείου, μένοντας όμως ανέπαφοι οι εξωτερικοί τοίχοι του. Το κτήριο αναστηλώθηκε και λειτουργεί σήμερα ως Πολιτιστικό Κέντρο .Η μεγάλη του βόρεια αίθουσα χρησιμοποιείται από το Δήμο Αιγιαλείας για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων ενώ οι δύο μεγάλες αίθουσες , αριστερά και δεξιά της κύριας εισόδου του κτηρίου, για εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας , ζωγραφικής κλπ.

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από βιβλίο " Αίγιο-μνημεία και τέχνη ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: