Translate

03/07/2021

Πυρκαγιά στον Σελινούντα ποταμό

Νωρίς χθες το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά στον Σελινούντα ποταμό κοντά στον παλαιό πέτρινο νερόμυλο του Αγγελόπουλου, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σταθμού Αιγίου πάλεψαν μόνοι τους μέχρι να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και από άλλους σταθμούς της περιοχής και την 6η ΕΜΑΚ.
Με ισχυρούς ανέμους κατά διαστήματα και δίχως εναέρια μέσα σε μία δύσκολη περιοχή, καθώς δύο πετζετέλ έκαναν μερικές ρίψεις νερού δίχως όμως επιτυχία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν.
Ωστόσο, καθαρά από θέμα τύχης δεν επεκτάθηκε η φωτιά στην ανατολική όχθη του Σελινούντα και να ανέβει τον δασωμένο Κολοκοτρώνη, οπότε θα μιλούσαμε για ένα νέο 2007.
Κι αυτό γιατί μέχρι να έρθουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και σε αυτή τη πλευρά του ποταμού, μικρές εστίες ξέσπασαν από τα αποκαΐδια που έφερνε ο άνεμος, ευτυχώς όμως κοντά σε πολίτες που βρίσκονταν εκεί, οι οποίοι με κλαδιά στα χέρια κατάφεραν να τις σβήσουν έγκαιρα.
Αργότερα, όταν είχαν καταφέρει να ελέγξουν και να περιορίσουν το κεντρικό μέτωπο της πυρκαγιάς, μέσα στο φαράγγι και κοντά στον καταρράκτη, ήρθαν να συνδράμουν τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμων, δύο Καναντέρ κι ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον. Το τελευταίο, τροφοδοτούνταν νερό από το ποτάμι, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμο χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί η κατά πως φαίνεται σημαντικότατη δουλειά ενός μεγάλου εκσκαφέα που έπεσε γρήγορα στη μάχη με τη φωτιά, άνοιξε διόδους μέσα στο ποτάμι για τα πυροσβεστικά οχήματα ενώ παράλληλα δημιούργησε και μία ζώνη πυροπροστασίας. 
Επίσης, ισχυρές δυνάμεις βρίσκονταν και στον δρόμο προς Μαυρίκι όπου είχαν καταφέρει να ανακόψουν την εκεί πορεία της φωτιάς.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το απόγευμα έχοντας πρώτα κάνει στάχτη εκατό περίπου στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το σημείο της πυρκαγιάς













1 σχόλιο:

Αστοριανή είπε...

...ευχαριστούμε για την ενημέρωση... Χρόοονια πριν, το νερό του Σελινούντα, μας ξεσπίτωνε.. Τώρα άνυδρος, ούτε για να πλένεις τα χέρια σου...

(από Λονγκ Άϊλαντ, ΝΥ, "αστοριανή" (που από το ...2007, μετακόμισε, μα κρατά το γραφικό όνομα...)

Να είστε καλά, με υγεία

Υιώτα Στρατή