Translate

08/07/2021

Άνω Κερύνεια (Γαρδενά)



Η Κερύνεια, Γαρδενά η παλαιότερη ονομασία του χωριού, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 250 μ. περίπου στους βόρειους πρόποδες του Κολοκοτρώνη. Στην απογραφή του 2011 το χωριό είχε 35 μόνιμους κατοίκους.

Γενική άποψη του χωριού

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την  Αρχαία Κερύνεια, κάτοικοι της οποίας έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στη βόρεια Κύπρο ιδρύοντας το 1300 π.Χ. μία νέα Κερύνεια. 
Το 2007 η Κερύνεια αδελφοποιήθηκε  με αυτήν της Κύπρου ενώ η κεντρική πλατεία του χωριού κατασκευάστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με έξοδα Κυπρίων πολιτών. Το έργο παραδόθηκε στη κοινότητα από την Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής δημοκρατίας, σε ειδική εκδήλωση, στις 19 Ιανουαρίου του 2013.

Στη κεντρική πλατεία του χωριού καταλήγουν και τα δύο
καντούνια του χωριού


Παλαιά διόρωφα πέτρινα αρχοντικά του χωριού

Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα σε δύο παράλληλα καντούνια ενώ ένα από αυτά, στην ανατολική του άκρη, φέρει ακόμη την υπέροχη αρχική του λιθοδομή. 
Βορειοανατολικά του χωριού και σε απόσταση 1000 μέτρων, υπάρχουν θεμέλια κτισμάτων αρχαίου οικισμού ενώ λίγο μετά συναντάμε την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε μία τοποθεσία με φανταστική θέα προς τον κάμπο της Αιγιάλειας και τον Κορινθιακό Κόλπο.

Θεμέλια αρχαίας οικίας


Ο Άγιος Γεώργιος

Βορειοδυτικά του χωριού και σε απόσταση 1300 μέτρων, είναι κτισμένος ο αρχαίος ναός της Ευαγγελιστρίας.

Ο ναός της Ευαγγελιστρίας





Δεν υπάρχουν σχόλια: