Translate

17/10/2021

Το αρχοντικό του Ιωάννη Βούλγαρη

Το αρχοντικό του Ιωάννη Βούλγαρη, σταφιδέμπορας με καταγωγή από τους Πετσάκους Καλαβρύτων, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αιγίου στη συμβολή των οδών Ανδρέου Λόντου και Ευθυμίου Γάτου ενώ η χρονολογία κτίσης φαίνεται πως είναι μεταξύ του 1880 και 1890.

Στο ισόγειο στεγάζονταν τα γραφεία της επιχείρησης του Ι.Βούλγαρη αλλά και άλλα καταστήματα. Στο κτήριο αυτό κατά καιρούς είχαν τα γραφεία τους γνωστοί δικηγόροι της πόλεως του Αιγίου όπως οι Αθανάσιος Μανούσος, Αργύρης Αργυρόπουλος και Αντωνία Μούζουλα. Εκεί είχε εγκαταστήσει το επιγραφοποιείο του ο Γεώργιος Γιωργόπουλος ενώ στον πρώτο όροφο είχε το ιατρείο αλλά και την οικία του ο Ιωάννης Σπυρόπουλος. Ο Ιωάννης Βούλγαρης είχε απεικονίσει το κτήριο και σε επιστολικά δελτάρια της εποχής που προορίζονταν συνήθως για προσωπική χρήση, κυρίως για ευχετήριες κάρτες σε περίοδο εορτών κλπ.

Ο σεισμός του 1995 προκάλεσε αρκετές ζημιές στο κτήριο αλλά κρίθηκε διατηρητέο κι έτσι είναι από τα λίγα νεοκλασικά που έχουν διασωθεί ως τις ημέρες μας και κοσμούν το κέντρο της πόλης.

Σήμερα στο ισόγειο στεγάζεται εμπορικό κατάστημα ενώ ο όροφος έχει μετατραπεί σε οικία. Το κτήριο ανήκει στην οικογένεια Κανδηλώρου*, απόγονοι του Ιωάννη Βούλγαρη.

*(δεν έχει διασταυρωθεί αυτή η πληροφορία) 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: