Translate

04/10/2021

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λόγγου


Το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Λόγγου στεγάζεται στο παλαιό ελαιοτριβείο της οικογένειας Λάμπρου Π. Λαμπρόπουλου στο Λόγγο Αιγιαλείας.
Το εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο, δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στο κέντρο του Λόγγου και άρχισε να λειτουργεί με την αποκομιδή του ελαιοκάρπου για την άντληση του λαδιού με τη βοήθεια των ζώων, από το 1870.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησε να λειτουργεί με την παραδοσιακή μέθοδο έκθλιψης του λαδιού από την ελιά με μυλόπετρες άλεσης του καρπού και με μηχανές σύνθλιψης.
Αργότερα, γύρω στο 1970, το ελαιοτριβείο προεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε υιοθετώντας το μηχανικό τρόπο παραγωγής του λαδιού με φυγόκεντρη μέθοδο διαχωρισμού λαδιού και νερού, λειτουργώντας έτσι για δεκαπέντε χρόνια.

Στη συνέχεια το ελαιοτριβείο διένυσε μια περίοδο πλέον των εικοσιπέντε ετών χωρίς να χρησιμοποιείται.
Μετά από αυτή την παρατεταμένη περίοδο εγκατάλειψης, το κτίριο το 2005 παραχωρήθηκε και αναπαλαιώθηκε. Διαμορφώθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά οι χώροι κατάλληλα ώστε να εκτεθούν τα εκθέματα της μεγάλης και πλούσιας συλλογής της Μελπωμένης Ρογκάλα, τα οποία της προσφέρθηκαν για δημιουργία χώρου ανάδειξης της ζωής και του έργου των πρώτων Σχινιτών (οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού).

Στο χώρο του παλαιού ελαιοτριβείου αναβιώνει η ιστορική και λαογραφική μνήμη του Λόγγου μέσα στους αιώνες. Το Μουσείο του Λόγγου δραστηριοποιείται στους εξής τομείς:

Προγράμματα που αφορούν διαφορετικές θεματικές ενότητες παρουσιάζοντας τα βασικά προϊόντα της Αχαϊκής γης: σιτάρι, λάδι, κρασί.
Η πλούσια συλλογή αντικειμένων με ιστορική σημασία που καταδεικνύουν την αγροτική, θρησκευτική, εθνική και οικιακή ιστορία της περιοχής. Ο πυρήνας αυτής της συλλογής αποτελεί αντικείμενο μόνιμης έκθεσης, ενώ σε συνεργασία με άλλα παρόμοια ιδρύματα λαογραφικού χαρακτήρα από την υπόλοιπη χώρα διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις με συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο.



Επίσης, αξιόλογη είναι και η συλλογή από αγροτικά εργαλεία και οικιακά αντικείμενα αλλά και το υλικό από ιστορικές φωτογραφίες, σπάνια βιβλία και νομίσματα. Εξαιρετικές είναι και οι συλλογές υφαντών, φορεσιών και πολλαπλών αντικειμένων. Αυτή η καταγραφή της ιστορικής λαογραφικής παράδοσης και το φωτογραφικό υλικό του Άγγελου Διαμαντόπουλου προβάλλονται στους επισκέπτες του Μουσείου, στους μαθητές και εκπαιδευτές των σχολείων, αναδεικνύοντας τις ρίζες του Λόγγου και την πορεία του χωριού μέσα στους αιώνες.

Στο ισόγειο του μουσείου δημιουργήθηκαν κατάλληλοι χώροι ανάδειξης της ιστορικής και λαογραφικής μνήμης του Λόγγου, όπως εκκλησάκι με ιερά κειμήλια από την πρώτη εκκλησία του χωριού περί το 1690, η σκηνή (καλύβα των πρώτων Σχινιτών), ο νερόμυλος με τη φτερωτή, χώρος οργώματος με τον παραδοσιακό τρόπο ζώου και το υνί, φούρνος παραδοσιακός με ξύλο, μαγειρείο, αίθουσα με ξύλινα βαρέλια κρασιού και αγροτικά εργαλεία, το μικρομάγαζο του χωριού, μπακάλικο, καφενείο, μικρή βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, αίθουσα υφαντικής τέχνης με παραδοσιακούς αργαλειούς και τέλος, αίθουσα ραπτικής και κεντήματος με παραδοσιακές χειροκίνητες ραπτομηχανές περασμένων αιώνων αλλά και σύνεργα φραγκοράφτη (βαριά καρβουνοσίδερα).

Στην αίθουσα της αγροτικής οικονομίας και ιστορίας παρουσιάζεται η μακραίωνη ιστορία των αγαθών της ελιάς και του λαδιού στον Ελλαδικό χώρο. Περιλαμβάνει τον εξοπλισμό του παλαιού ελαιοτριβείου και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στο χώρο του μουσείου προβάλλεται ένα ακόμη αγαθό, αυτό του αμπελιού και του σταφυλιού από όπου παράγεται το ελληνικό κρασί. Πολλά από τα βαρέλια στον συγκεκριμένο χώρο ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ζωής.

Στον πρώτο όροφο γίνεται η σκηνογραφική ανάδειξη ενός τοπικού μοκρού αρχοντικού των αρχών του 1900, με έπιπλα δουλεμένα στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες και υφαντά με γεωμετρικά σχέδια. Οι γύρω τοίχοι του κοσμούνται με τα πορτρέτα των Ελλήνων ηρώων και των τοπικών αγωνιστών στους πολέμους της πατρίδας.

*Λόγω πανδημίας, καλέστε πρώτα σε κάποιο από τα παρακάτω τηλέφωνα πριν την επίσκεψή σας στο χώρο του μουσείου.

Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Λόγγου

Τηλ.26910 71869 & 26910 28507
Κινητά: 6971554473 & 6942982430
E-mail : laografikomouseiologgou@gmail.com
Facebook: Historical and Folklore Museum of Longos 












Δεν υπάρχουν σχόλια: