Translate

10/02/2022

Τεκτονικό παράθυρο, ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο

Θέση Νιάματα – φαράγγι Βουραϊκού ποταμού

Είναι τοποθεσία παλιού αγροτικού συνοικισμού σε υψόμετρο 110 μ., πέντε χιλιόμετρα από την παραθαλάσσια κωμόπολη της Αιγιάλειας και ομώνυμη στάση του Οδοντωτού που διασχίζει το φαράγγι και ενώνει σιδηροδρομικά το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα.

Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται δύο γεωλογικές ενότητες, της Τρίπολης και της Πίνδου με τη δεύτερη να είναι υπερκείμενη και νεότερη χρονολογικά.
Ως ενότητα χαρακτηρίζεται ένα σύνολο πετρωμάτων με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη δομή, τη σύσταση και τον τρόπο δημιουργίας τους. Η διαβρωτική δύναμη του νερού είναι καθοριστική ώστε να αποκαλυφθούν τα πετρώματα της Τρίπολης που είναι υποκείμενη σε αυτή της Πίνδου και έτσι είναι δυνατή η παρατήρηση και των δύο γεωλογικών ενοτήτων. Το φαινόμενο αυτό γεωλογικά ονομάζεται τεκτονικό παράθυρο.

Εδώ θα βρούμε ασβεστόλιθους χρώματος μαύρου έως σκοτεινότεφρο που περιέχουν απολιθώματα του γένους Alveolina με πολυάριθμους Nummulites (απολιθώματα μικροσκοπικού μεγέθους ζωικών ή φυτικών οργανισμών όπως τρηματοφόρα, ακτινόζωα, οστρακώδη, μικρά γαστερόποδα, φύκη, διάτομα, ναννοπλαγκτόν κλπ).

Η γεωλογική ενότητα της Πίνδου

Η γεωλογική ενότητα της Τρίπολης

Η περιοχή Νιάματα με την ομώνυμη
 στάση του Οδοντωτού


Δεν υπάρχουν σχόλια: