Translate

08/02/2022

Το αρχοντικό του Γεωργίου Μεσσηνέζη

Αρχικός ιδιοκτήτης του αρχοντικού αυτού στην οδό Δεσποτοπούλων 5, ήταν ο Γεώργιος Μεσσηνέζης που το οικοδόμησε το 1815. Ήταν γιος του Σωτηρίου Μεσσηνέζη, σταφιδέμπορου και δημάρχου Αιγίου και εγγονός του Λέοντα Μεσσηνέζη, συνέδρου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. 
Στην αρχή το αρχοντικό χρησίμευσε για κατοικία της οικογένειας Μεσσηνέζη και αργότερα στέγασε για πολλά χρόνια το Ταχυδρομείο-Τηλεγραφείο της πόλης τους Αιγίου. 
Μετέπειτα λειτούργησε εκεί η μαιευτική κλινική που ανήκε στο Χριστόφορο Κουβέλη από την Ακράτα και στον Αιγιώτη Τάκη Αλεξόπουλο. Από το 1971 έως το 1985 στεγάστηκε το Δημαρχείο μέχρι την εγκατάστασή του στο σημερινό ιδιόκτητο παραδοσιακό κτήριο στην οδό Ανδρέου Λόντου. Με απόφαση του ΥΠ.Π.Ε. το κτήριο κρίθηκε διατηρητέο.

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι από τα ομορφότερα αναπαλαιωμένα της πόλης. Ξεχωρίζουν τα κιονόκρανα και αετώματα πάνω στα οριζόντια γείσα των παραθύρων. Επιβλητική είναι η σκάλα και η κεντρική πόρτα της εισόδου με το στέγαστρο στο βορεινό μέρος του σπιτιού.

Η νοτιοδυτική πλευρά του κτηρίου

Κιονόκρανα και αέτωμα πάνω από παράθυρο της οικίας

Η κεντρική είσοδος του κτηρίου με τη
σκάλα και το στέγαστρο



Δεν υπάρχουν σχόλια: