Translate

03/02/2022

Οδός Φιλοποίμενος - Σκαλάκια

Οι σκάλες (οδός Φιλοποίμενος*) με τα 170 σκαλοπάτια, κατασκευάστηκαν το 1888 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Κανελλόπουλου (1887-1891), ταυτόχρονα με τη λειτουργία του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης.

Η εντυπωσιακή κλίμακα ξεκινά από την οδό Εισοδίων στο κέντρο της πόλης και σταματά στην παραλία στην οδό Παυσανίου. Είναι κατασκευασμένη από πέτρα, διαθέτει αριστερά και δεξιά κιγκλιδώματα ενώ σε όλο το μήκος της και από τις δύο πλευρές, συνοδεύεται από δύο λιθόστρωτα μονοπάτια που ακολουθούν την κλίση της κλίμακας. Πριν την κατασκευή της στην περιοχή υπήρχε ρέμα και ακριβώς δίπλα ένα μονοπάτι που οδηγούσε στην παραλία.

Οι σκάλες ήταν πολυσύχναστες γιατί αποτελούσαν την κύρια οδό από και προς την παραλιακή ζώνη και τον σιδηρόδρομο δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η συγκοινωνία με την Πάτρα και την Αθήνα γινόταν κυρίως με το τραίνο. Την ίδια διαδρομή ακολουθούσαν και οι αχθοφόροι που μετέφεραν τα εμπορεύματα από τον σταθμό στα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

*..Φιλοποίμην : οκτώ φορές εκλεγμένος στρατηγός κατά τη δεύτερη Αχαϊκή Συμπολιτεία η οποία είχε πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο το Αίγιο. Γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη μάλλον το 252π.χ. και πέθανε στη Μεσσηνία το 184 π. Χ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: