Translate

10/07/2022

Χαραλάμπης Σωτήριος - Αγωνιστής του 1821

Ο Χαραλάμπης Σωτήρης (Ζαρούχλα 1760 – Ναύπλιο 1826) ήταν Φιλικός και αγωνιστής του 1821. Γόνος οικογένειας που ανέδειξε αρκετούς εθνικούς αγωνιστές, διετέλεσε προεστός της επαρχίας Καλαβρύτων και θεωρείτο ένας από τους ισχυρότερους άντρες της Πελοποννήσου. Πολύ νέος έφυγε από τη Ζαρούχλα και εγκαταστάθηκε στα Καλάβρυτα. Μυήθηκε αρκετά νωρίς στη Φιλική Εταιρεία και το 1820 ορίστηκε γενικός επίτροπος. Αν και μεσήλικας τότε, εργάστηκε ακούραστα για την προπαρασκευή του Αγώνα. Πήρες μέρος στη μυστική συνέλευση των προκρίτων Φιλικών στη Βοστίτσα (Αίγιο, Ιανουάριος 1821) και στη σύσκεψη που έγινε στη μονή της Αγίας Λαύρας στις 10 Μαρτίου του 1821, όπου υποστήριξε θερμά την ιδέα της επίσπευσης της Επανάστασης.

Συνεπής στην άποψη αυτή, έδωσε εντολή στους οπλαρχηγούς του, Νικόλαο Σολιώτη και Αναγνώστη Κορδή, να αρχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα παρακίνησε τον Κωνσταντίνο Πετιμεζά να στρατολογήσει άνδρες. Μαζί με τους Φωτήλα, Θεοχαρόπουλο, Σολιώτη και την οικογένεια Πετιμεζά, πολιόρκησε τους Τούρκους που είχαν κλειστεί στον πύργο των Καλαβρύτων, με επικεφαλής τον βοεβόδα Αρναούτογλου, και τους ανάγκασε να παραδοθούν. Μετά την επιτυχία αυτή, αναγνωρίστηκε επικεφαλής των οπλαρχηγών της επαρχίας Καλαβρύτων και με την ιδιότητά του αυτή διηύθυνε τα τοπικά στρατιωτικά σώματα στα πρώτα χρόνια του Αγώνα.

Αργότερα, πήρε μέρος στη μάχη του Λεβιδίου και ακολούθησε τον Δημήτριο Υψηλάντη που βάδιζε προς Πάτρα για να εμποδίσει την απόβαση των Τούρκων. Παράλληλα, ανέπτυξε και πολιτική δράση καθώς αντιπροσώπευσε ως πληρεξούσιος την επαρχία Καλαβρύτων στις Εθνοσυνελεύσεις της Βοστίτσας, των Καλτεζών, του Άστρους και της Επιδαύρου και διετέλεσε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας των Καλτεζών, αντιπρόεδρος του Βουλευτικού Σώματος και μέλος του Εκτελεστικού Σώματος, μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ανδρέα Μεταξά.

· Η Ζαρούχλα είναι Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιαλείας.

Ο πύργος του Χαραλάμπη στη Ζαρούχλα όπως είναι σήμερα. Το 1796 είχε πυρποληθεί από τους Τούρκους

Η προτομή του Σ. Χαραλάμπη στη γενέτειρά του

Δεν υπάρχουν σχόλια: