Translate

27/01/2022

Εστιατόριο το "Στέμμα"

Το κτήριο της φωτογραφίας μας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αιγίου και επί της οδού Καποδιστρίου, ή Σταυρουλόπουλου όπως λεγόταν παλαιότερα.

Χτίστηκε από τον σταφιδέμπορα και τραπεζίτη Ξενοφώντα Σταυρουλόπουλο στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ανήκει σε μία σειρά κτισμάτων στο ίδιο οικόπεδο, που ανέγειρε ο δραστήριος επιχειρηματίας για να στεγάσει της επιχειρήσεις του. Το κτίσμα έχει σχήμα κύβου ενώ η πρόσοψή του (φωτό) διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συναντάμε στις νεοκλασικές οικίες της εποχής εκείνης (αέτωμα, κιονόκρανα κλπ).
Οι κληρονόμοι του Ξ.Σ. ενοικίασαν το οίκημα στη νεοϊδρυθείσα τότε Τράπεζα Εθνικής Οικονομίας για να στεγάσει το υποκατάστημά της στο Αίγιο. Στη συνέχεια, οι αδελφοί Τριανταφύλλη χρησιμοποίησαν το οίκημα για να στεγάσουν «Το Στέμμα», ένα εστιατόριο που λειτούργησε μέχρι το 1980 περίπου και θυμούνται πολύ καλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αιγιαλείς.

Τελευταίος ιδιοκτήτης του κτίσματος αλλά και του οικοπέδου μέσα στο οποίο βρίσκεται, ήταν ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Δεν γνωρίζω το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το κτήριο ή αν παραμένει περιουσιακό στοιχείο της Ο.Τ.Ε.- cosmote.
Στη φωτογραφία αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση του κτηρίου.




1 σχόλιο:

Αστοριανή είπε...

!!!! ...λίγο πιο πέρα, ανεβαίνοντας, δεξιά, στην μεγάλη αίθουσα του οικήματος της κυρίας Σταυρουλοπούλου, είχα το πρώτο μου Φροντιστήριο Αγγλικής γλώσσας, ενώ δίδασκα στο Ι.Σχολείο του Α. Φλογερά, ... μετά, πήγα στην Αθήνα, παρακολουθούσα ανώτερα μαθήματα στο Καίμπριτζ, από όπου πήρα και το Πτυχίο μου... Η Ελληνική Κυβέρνηση μου το έστειλε στις 12 του Απριλίου 1970, Ν.Υ., ενώ είχα ήδη παντρευτεί τον Δημήτρη Στρατή (8 Φεβρουαρίου, 1970) ...
Ευχαριστώ για τις αναμνήσεις.
Υιώτα Σπανού-Στρατή

"astoriani.blogspot.com "

Yiotas@optonline.net